100 vjet më parë – 6 prill 1914

Prill 6, 1914 – Guverna shqiptare arreston Dhespotin Gjermanos të Korçës me katër grekomanë vendës, si fajtorë të kryengritjes, dhe i çon nga Korça në Elbasan, ku i mban të burgosur. Në Korçë brënda bëhen kërkime dhe gjenden shumë armë, 8 ushtarë grekë të ardhur si komitë dhe disa andartë grekë prej Greqisë dhe Maqedonisë.

[Mithat Frashëri, Kalendari kombiar i Vatrës i motit 1918, redaktuar nga Fan S. Noli, f. 33].