Author Archives: A A

The Unforgettable Spring of 1998 in Four Interviews by H.E. Petrit Bushati, Albanian Ambassador to the United States

 

As humans, we  have a tendency to forget the past. Thanks to books, archives, documentaries and other media, we can bridge the gap between our memory and the time that flies inexorably away from us.
The unforgettable Spring of 1998 – where hundreds of thousands of Kosovar Albanian refugees were forced to leave their homes under gunpoint –  is only sixteen years behind us – and yet it seems like a whole Century has passed.
Thanks to C-Span – the American Public TV Network – we can now bring some of those moments back, and remind generations to come what occurred with the message “never again”.
Frosina is pleased to reintroduce the interviews of H.E. Petrit Bushati, Albania’s Ambassador to the U.S. in those historical days, as archived by C-Span.
Below there are four interviews taken on three different times, representing as many crucial historical moments:
1 – Interview of April 20, 1998 – when NATO military strikes were tightening the grip on Milosevic;
2 – Interview of May 18, 1998 – when the first signs of cracks in the Milosevic’s grip on Kosovo were emerging; and
3 – Two interviews in one day, on 21 June 1998 – when hopes for the return home of the refugees were increasing by the hour.
The four interviews can be watched here.
The interviews of Ambassador Bushati on the C-Span network are also a worthy tribute to the man who represented Albania in the United States of America in one of the most difficult and pressing crises of the last Century.

100 vjet më parë: 11, 12 prill 1914 – Nga Kalendari i Vatrës, 1918.

Prill 11, 1914 – Grekët ndonëse i kanë lëshuar disa vise të Toskërisë në duar të xhandarmërisë shqiptare me protokoll, duan t’i shkelin dhe t’i zaptojnë prapë me të pabesë. Qeveria greke dekllaron zyrtarisht që shkelësit nukë janë ushtarë të saj, po andartë të së vetëthënës “Qeveri Epirote”. Nga ana tjatër, raportet e oficerëve hollandezë provojnë se ata Epirotë nukë janë përveç se ushtarë grekë të vërtetë që ndërrojnë pak rrobat me ditje dhe me urdhër zyrtar të qeverisë dhe të oficerëve të tyre. Sot grekët i ranë Kuqarit, Pacomitit dhe Velçishtit afër Përmetit: u vranë tre nga tanët dhe tre u plagosnë.

 

Prill 12, 1914 – Bëhet një goditje në Grykë të Postenan-Lashovës. Grekët kundër fjalës së dhënë, duan të kapërcejnë kufirin e shënuar dorë pas dore. Vriten tre prej tanëve.

Arrin në Durrës Varatasi, qeveritar i Korfuzit, si ambasador nga ana e Greqisë dhe kërkon të bënjë një marrëveshje me qeverinë shqiptare për punën e Shqipërisë Jugore (Korçë, Gjinokastrë, Delvinë), të cilën grekët e quanin Epir. Madhështia e Tij, Mbreti e refuzon këtë proponim.

[Pas Midhat Frashërit, Kalendari i Vartrës i motit 1918, redaktor Fan S. Noli, f. 33].

100 vjet më parë – 6 prill 1914

Prill 6, 1914 – Guverna shqiptare arreston Dhespotin Gjermanos të Korçës me katër grekomanë vendës, si fajtorë të kryengritjes, dhe i çon nga Korça në Elbasan, ku i mban të burgosur. Në Korçë brënda bëhen kërkime dhe gjenden shumë armë, 8 ushtarë grekë të ardhur si komitë dhe disa andartë grekë prej Greqisë dhe Maqedonisë.

[Mithat Frashëri, Kalendari kombiar i Vatrës i motit 1918, redaktuar nga Fan S. Noli, f. 33].

 

 

100 vjet më parë – Korçë, 5 prill 1914 – Masakra e Ballamaçëve

Prill, 5, 1914 – Bëhet një luftë në Shënd-Elli, afër Korçës. Grekët kishin ardhur me ushtarë të rregullshim dhe me oficerë nga ana e Bilishtit; në mes të tyre ishte dhe ish-deputeti Bushio nga Serfixheja: ushtarët ishin më tepër se treqind me tri mitraloza; të tjerë grekë kishin dashur të vijnë nga Gryka e Mborjes, po kishin gjetur udhën të mbyllur. Grekët u thyen në luftë dhe u hoqnë prapë, duke lënë shumë të vrarë dhe dy mitraloza. Kumandari i grekëve ishte oficeri Mavraza. Atë ditë, brenda në Korçë, andartë të fshehur bënë disa vrasje. Në mes të tjerëve, therrën në një mënyrë çnjerëzore At Harallamp Ballamaçin, priftin Vllah, të vëllanë dhe kushëririn. Gjith’ atë ditë, grektë doqnë 64 shtëpi në Gracë, 16 shtëpi në Poloskë të Devollit, dhe 3 shtëpi në Verlen. Në Gracë masakruan gjashtë burra dhe tri gra, dhe doqnë të gjallë një burrë dhe një grua.

[Hartuar nga Mithat Frashëri, marrë nga Kalendari i Vatrës. i Motit 1918, redaktuar nga Fan S. Noli – f. 32, 33].

This Day, April 2, in Albanian – Jewish History

1937: In Albania, the Jewish community was granted official recognition by the government. The largest Jewish populations were located in Kavaje and Vlora. Approximately, 600 Jews were living in Albania prior to World War II, 400 of who were refugees. At the beginning of World War II, hundreds of Jews arrived
in Albania seeking refuge from Nazi persecution in other regions of Europe.
More on events of this day here

100 Years Ago – 100 vjet më parë – 2 prill 1914

Nga Kalendari i Vatrës i Motit 1918 – redaktuar nga Fan S. Noli

“Prill 2, 1914.- Trazim në Korçë: Ca grekomanë, të shtyrë prej agjentëve të Greqisë dhe prej kapedan Sulos (njeriut të Dhespotit), nga mezi i natës, zunë të hedhin pushkë, duke thirrur: “Rroftë Autonomia! Rroftë Greqia!” Vriten disa prej shqiptarëve, pastaj kërcet pushka brenda në qytet dhe vriten edhe të tjerë nga të dyja anët. Arrijnë njerës nga fshatrat e Korçës dhe qetësohet qyteti.”

Shënim: “Datat dhe ngjarjet …nga Janar 7, 1914, gjer më Nëntor 7, 1914, janë marrë fjalë pas fjale nga KALENDARI KOMBIAR i motit 1915, dhe janë të shkruara prej shkrimtarit dhe atdhetarit të njohur Lumo Skëndo (Midat Be Frashëri)” – Nga Kalendari i Vatrës i Motit 1918, redaktuar nga Fan S. Noli, f. 32.

Albania 100 Years Ago – 100 vjet më parë – Mars 1914 – Nga Kalendari i Vatrës i Motit 1918

Mars 3, 1914 – Madhështia e Tij, Princi Wied që ka pranuar fronin e Shqipërisê dhe do të mbanjë emrin Mbreti Wilhelm I, i telegrafon kryetarit të Komisionit të Kontrollit se me 7 të këtij muaji do të dalë në Durrës.

Një tejshkrim nga madhori Mustafa Arianiti na lajmëron se sot hyri xhandarmëria jonë në Korçë, e cila iu dorëzua prej oficerit grek kollonelit Kondulis.

Mars 6, 1914 – Në Odriçan oficeri grek fton oficerin shqiptar të vejë të marrë vendin. Po me të qasur xhandarmëria shqiptare, Grekët u hapin zjarrin me të pabesë: Vriten dymbëdhjetë shpirt dhe oficeri Qani plagoset.

Mars 7, 1914 – Madhështit’e Tyre Mbreti Wilheml i Parë dhe Mbretëresha Sofia ardhë në Durrës. Qyteti i tërë ishte në festë. U bë një pritje fort e bukur. Kishin ardhur delegatë prej çdo qyteti dhe prej kollonive jashtë Shqipërisë. Natën u bënë parada me flamur dhe me fenerë. Mbreti në krye të shkallës së Pallatit u jepte të fala botës. Të gjitha shtëpitë ishin ishin zbukuruar me fenerë. Mbreti disa dit me rradhë priti urimet e parësisë së delegacjeve që ardhë edhe prej Matit, Dibrës, Shkodrës, Korçës, Elbasanit, etj.

Mars 10, 1914 – Njëqind xhandarë u nisnë prej Durrësit për në Vlorë që të ndodhen gati të venë në Sarandë kur ta lëshonjë Greku.

At Fan Noli bëri një shërbesë fetare në shesh përpara pallatit për nder të Mbretit. U ndodhë shumë njerëz, po Dhespoti kishte porositur që të mos gjendet asnjë i krishterë vendës.

Mars 13, 1914 – Në xhami të madhe të Durrësit u bë një lutje për Mbretin në të cilën u gjend Madhështia e Tij.

Mars 14, 1914 – Arriu në Durrês Turhan Pasha Përmeti, i thirrur prej Madhështisë së Tij Mbretit.

Mars 15, 1914 – U bë një lutje në Kishën Orthodokse për nder të Mbretit dhe të Mbretëreshës. Madhështitë e Tyre u ndodhën në Kishë me gjithë pasësit.

U formua kabineti: Turhan Pasha Kryeministër dhe Ministër i Punëve të Jashtme; Esat Pasha Ministër i Punëve të Brendshme dhe i Luftës; Myfit Be Libohova i Drejtësisë; Dr. Turtulli i Mësimit; Dr. Adamidi i Financave; Aziz Pashë Vrioni i Bujqësisë; Hasan Be Prishtina i Postës dhe i Telegrafeve; Bib Doda i Punëve Botore. – Po Bib Doda nukë vajti në Durrës.

U bë një lutje në Kishën Katholike të Durrësit për Mbretin.

Mars 22, 1914 – Merret vesh se në anët e Gollobordës njerëzit e Esatit mbajnë prapë frymën fanatike dhe i paskan çuar fjalë Esatit: “Qysh e kishim fjalën?” Esati u paska çuar përgjigje se “Unë prapë n’atë fjalë jam, po pres kohën.”

Mars 26, 1914 – Trubullim në Starovë, lu njerëzit e Esatit, domethënë ata që ishin kryengritur kundër nënpretorit të parë, nuk lirojnë udhën e Korçës. Bëhet goditje në mes tyre dhe xhandarmërisë së Korçës.

 

 

Fan S. Noli in the Harvard List of Heads of States

Fan Stylian Noli, the founder of the Albanian Orthodox Church and the well-respected leader of VATRA and the Albanian-American community is mentioned at the Harvard University’s list of heads of states and prime ministers who graduated from the reputable university across the Charles River, in Cambridge, MA.

The complete list is here.

KOSOVA’S WEEK OF WOMEN 2014

 

Week of Women 2014

March 24-28, 2014

Pristina, Kosovo

The third annual Week of Women will bring together more than 100 women representatives of political parties, civil society, business, media and academia to provide them with skills, knowledge and networks to help them seize new opportunities and tackle challenges they face in political, economic and social life. The event will be hosted by the Kosovo Assembly’s Women’s Caucus and Week of Women alumni.

From NDI

 

Albanian Flag to be flown in Salem, MA

Frosina is proud to announce that the historic Hawthorne Hotel in Salem, Massachusetts, will fly the Albanian flag on March 25, 2014.

This is part of their unique Flag Program.

Salem, Massachusetts is home to a large Albanian community, originating mainly from the region of Gjirokastra.

For more information on the Flag Program click here