Culture and History

Albanian Woman in Head Cloth, Lewis Hine Ellis Island, 1905, Gelatin Silver print

Albanian Woman in Head Cloth, Lewis Hine Ellis Island, 1905, Gelatin Silver print

Veterans Day 2017 Remembrance: My Experiences During World War II

The following is the original text of an essay written by Van Christo in 2008, following A Joint Reunion of the USS Chaffee and the USS Pennsylvania, which took took place on November 7-10, 2008, in Lousisville, Kentucky. My ship is torpedoed by a Japanese “Betty” bomber during WWII By: Van Christo Quartermaster Second Class […]

Posted in Culture and History, History | Comments Off on Veterans Day 2017 Remembrance: My Experiences During World War II

AlbCon DataBit: Albania and the Albanians

Contemporary sources show that 14th century Albanians were invariably identified as a tribal peoples, with no state of their own. Thus, depending on their location and to which civilization they subscribed, they could be identified under the following criteria: Arnaut (Turkish) Arbanas or Arbanensis (Greek) Epirotarum or Albanensis (Italian) Arber, Arben, Arberesh, Epirotas (Native peoples/Albanian) […]

Posted in Culture and History, History, Infobits | Comments Off on AlbCon DataBit: Albania and the Albanians

Van Sotir Christo is appointed Honorary Consul of Albania in Massachusetts

Citing more than 50 years of service to Albania and the Albanians, H.E. Ditmir Bushati, Foreign Minister of Albania, appointed Van Sotir Christo of Brookline, Massachusetts, as the new Honorary Consul of Albania in Massachusetts. The U.S. Department of State confirmed his new appointment in January, 2015. Christo was President and Creative Director of Van […]

Posted in Advisories, Culture and History, News | Tagged , , , , | Comments Off on Van Sotir Christo is appointed Honorary Consul of Albania in Massachusetts

Famous Modern Albanian Painters

Frosina is pleased to acknowledge the work of four great Albanian painters, whose life and work was  mostly placed outside of the country. They are: 1. Ali Rasih Dino [1913 – 1993], originally of Chameria; 2. Lin Delija [1926 – 1994], of Shkodra; 3. Lika Janko [1928 – 2001] of Sofia, Bulgaria, but originally from […]

Posted in Culture and History, History, Infobits, Uncategorized | Tagged , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

100 vjet më parë: 11, 12 prill 1914 – Nga Kalendari i Vatrës, 1918.

Prill 11, 1914 – Grekët ndonëse i kanë lëshuar disa vise të Toskërisë në duar të xhandarmërisë shqiptare me protokoll, duan t’i shkelin dhe t’i zaptojnë prapë me të pabesë. Qeveria greke dekllaron zyrtarisht që shkelësit nukë janë ushtarë të saj, po andartë të së vetëthënës “Qeveri Epirote”. Nga ana tjatër, raportet e oficerëve hollandezë […]

Posted in Culture and History | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

100 vjet më parë – Korçë, 5 prill 1914 – Masakra e Ballamaçëve

Prill, 5, 1914 – Bëhet një luftë në Shënd-Elli, afër Korçës. Grekët kishin ardhur me ushtarë të rregullshim dhe me oficerë nga ana e Bilishtit; në mes të tyre ishte dhe ish-deputeti Bushio nga Serfixheja: ushtarët ishin më tepër se treqind me tri mitraloza; të tjerë grekë kishin dashur të vijnë nga Gryka e Mborjes, […]

Posted in Culture and History | Tagged , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

100 Years Ago – 100 vjet më parë – 2 prill 1914

Nga Kalendari i Vatrës i Motit 1918 – redaktuar nga Fan S. Noli “Prill 2, 1914.- Trazim në Korçë: Ca grekomanë, të shtyrë prej agjentëve të Greqisë dhe prej kapedan Sulos (njeriut të Dhespotit), nga mezi i natës, zunë të hedhin pushkë, duke thirrur: “Rroftë Autonomia! Rroftë Greqia!” Vriten disa prej shqiptarëve, pastaj kërcet pushka […]

Posted in Culture and History | Tagged , , , | Leave a comment

Albania 100 Years Ago – 100 vjet më parë – Mars 1914 – Nga Kalendari i Vatrës i Motit 1918

Mars 3, 1914 – Madhështia e Tij, Princi Wied që ka pranuar fronin e Shqipërisê dhe do të mbanjë emrin Mbreti Wilhelm I, i telegrafon kryetarit të Komisionit të Kontrollit se me 7 të këtij muaji do të dalë në Durrës. Një tejshkrim nga madhori Mustafa Arianiti na lajmëron se sot hyri xhandarmëria jonë në […]

Posted in Culture and History | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Fan S. Noli in the Harvard List of Heads of States

Fan Stylian Noli, the founder of the Albanian Orthodox Church and the well-respected leader of VATRA and the Albanian-American community is mentioned at the Harvard University’s list of heads of states and prime ministers who graduated from the reputable university across the Charles River, in Cambridge, MA. The complete list is here.

Posted in Culture and History | Tagged , , , | Leave a comment

Pages of History 2 – On Fan S. Noli and VATRA in 1918

ON FAN S. NOLI AND VATRA IN 1918 [From the American Archives] From a report of Agent V. J. Valjavec of the Bureau of Investigations, we learn about another little known Albanian newspaper in America at that time.  The report, apparently made out of New York City, was based upon the information obtained casually from […]

Posted in Culture and History, History | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply