Prizren – Europe’s newest cultural capital…

The ancient city of Prizren, where so many Balkan cultures intermingle, is increasingly becoming not only Kosovo’s cultural center, but in a sense, it could be considered as Europe’s newest cultural capital.

These days, more precisely from 16 – 24 August 2014, the very successful Doku Tech is taking place in Prizren.

Similarly, DokuFest, focused on documentary films, was organized as well. According to the Guardian of London, “the festival is now in its 13th year, and will see 10,000 tickets sold for 250 films shown in nine venues over one hot week. Its growing reputation attracts filmmakers from all over the world.”

But sounds of music are also big in the public squares of this beautiful city.

A music festival called “Listen!”- already in its fourth edition – is also taking place in Prizren, where 18 groups from countries like Germany, the U.S. the Netherlands, Spain, Turkey, Macedonia, Montenegro, Croatia and Albania are taking part.

According to worldbulletin.net, “A member of a Macedonian music group noted that they came to Kosovo even though they were not invited. “Because” he added “We heard this fest is extremely entertaining. As we see people love this fest.”

But Prizren has much more to offer, such as its impressive old fortress, the Sinan Pasha Mosque, the Church of Our Lady of Ljevis and, of course, the site and museum of the Albanian League of Prizren.

And we are not even mentioning Prizren’s amazingly rich culinary experience.

 

 

Twighlights of the Eastern Gods, by Ismail Kadare

“Kadare, the widely respected Albanian novelist and poet, has remained under-appreciated in the English-speaking world due to the long absence of English translations of his works. We have David Bellos to thank for this new translation – published on 7 August by Canongate Books – of a book originally published in 1978, and only translated into French in 1981.”  More on Kadare’s latest book in English

Edi Rama: Take back your city with paint

Edi Rama at TEDTalks

Edi Rama at TEDTalks

Here is a fascinating account of how the artist in Edi Rama beautified the image of Tirana:

Make a city beautiful, curb corruption. Edi Rama took this deceptively simple path as mayor of Tirana, Albania, where he instilled pride in his citizens by transforming public spaces with colorful designs. With projects that put the people first, Rama decreased crime — and showed his citizens they could have faith in their leaders

Full story here: http://on.ted.com/ERama

Open Source Conference in Tirana, Albania, 3, 4 May 2014

OSCAL, ose ndryshe Open Source Conference Albania, është konferenca e parë në Shqipëri dedikuar teknologjive open source si Wikipedia, Linux, WordPress, Mozilla etj. Pëmbajtja e konferencës konsiston në prezantime, trajnime dhe projeksione te ndryshme rreth teknologjive me burim të hapur dhe fushës së informacionit gjatë fundjavës së parë te muajit Maj, më specifikisht gjatë datës 3 dhe 4 Maj 2014. Konferenca konsiderohet e para në këtë fushë dhe pritet që pjesa më e madhe e të pranishmëve të jenë të rinj. Numri i partnerëve mediatik është në rritje e sipër gjë që do kontriboje dhe në numrin e konsiderueshëm të pjesmarrësve. 

Source: tiranaxxl

The Unforgettable Spring of 1998 in Four Interviews by H.E. Petrit Bushati, Albanian Ambassador to the United States

 

As humans, we  have a tendency to forget the past. Thanks to books, archives, documentaries and other media, we can bridge the gap between our memory and the time that flies inexorably away from us.
The unforgettable Spring of 1998 – where hundreds of thousands of Kosovar Albanian refugees were forced to leave their homes under gunpoint –  is only sixteen years behind us – and yet it seems like a whole Century has passed.
Thanks to C-Span – the American Public TV Network – we can now bring some of those moments back, and remind generations to come what occurred with the message “never again”.
Frosina is pleased to reintroduce the interviews of H.E. Petrit Bushati, Albania’s Ambassador to the U.S. in those historical days, as archived by C-Span.
Below there are four interviews taken on three different times, representing as many crucial historical moments:
1 – Interview of April 20, 1998 – when NATO military strikes were tightening the grip on Milosevic;
2 – Interview of May 18, 1998 – when the first signs of cracks in the Milosevic’s grip on Kosovo were emerging; and
3 – Two interviews in one day, on 21 June 1998 – when hopes for the return home of the refugees were increasing by the hour.
The four interviews can be watched here.
The interviews of Ambassador Bushati on the C-Span network are also a worthy tribute to the man who represented Albania in the United States of America in one of the most difficult and pressing crises of the last Century.

100 vjet më parë: 11, 12 prill 1914 – Nga Kalendari i Vatrës, 1918.

Prill 11, 1914 – Grekët ndonëse i kanë lëshuar disa vise të Toskërisë në duar të xhandarmërisë shqiptare me protokoll, duan t’i shkelin dhe t’i zaptojnë prapë me të pabesë. Qeveria greke dekllaron zyrtarisht që shkelësit nukë janë ushtarë të saj, po andartë të së vetëthënës “Qeveri Epirote”. Nga ana tjatër, raportet e oficerëve hollandezë provojnë se ata Epirotë nukë janë përveç se ushtarë grekë të vërtetë që ndërrojnë pak rrobat me ditje dhe me urdhër zyrtar të qeverisë dhe të oficerëve të tyre. Sot grekët i ranë Kuqarit, Pacomitit dhe Velçishtit afër Përmetit: u vranë tre nga tanët dhe tre u plagosnë.

 

Prill 12, 1914 – Bëhet një goditje në Grykë të Postenan-Lashovës. Grekët kundër fjalës së dhënë, duan të kapërcejnë kufirin e shënuar dorë pas dore. Vriten tre prej tanëve.

Arrin në Durrës Varatasi, qeveritar i Korfuzit, si ambasador nga ana e Greqisë dhe kërkon të bënjë një marrëveshje me qeverinë shqiptare për punën e Shqipërisë Jugore (Korçë, Gjinokastrë, Delvinë), të cilën grekët e quanin Epir. Madhështia e Tij, Mbreti e refuzon këtë proponim.

[Pas Midhat Frashërit, Kalendari i Vartrës i motit 1918, redaktor Fan S. Noli, f. 33].

100 vjet më parë – 6 prill 1914

Prill 6, 1914 – Guverna shqiptare arreston Dhespotin Gjermanos të Korçës me katër grekomanë vendës, si fajtorë të kryengritjes, dhe i çon nga Korça në Elbasan, ku i mban të burgosur. Në Korçë brënda bëhen kërkime dhe gjenden shumë armë, 8 ushtarë grekë të ardhur si komitë dhe disa andartë grekë prej Greqisë dhe Maqedonisë.

[Mithat Frashëri, Kalendari kombiar i Vatrës i motit 1918, redaktuar nga Fan S. Noli, f. 33].