Tag Archives: Heraclitus

Kadare’s famous poem

In the Valentine spirit of this year 2014, Frosina brings to the attention of our distinguished readers one of the most precious poems by Ismail Kadare.

Its true title is “Mall” – Longing – but often it is referred by its first line: Ca pika shiu ranë mbi qelq – Some Raindrops Came to my Window.

It is in four verses the story of two lovers who live in the same city but rarely see each other. It is the beginning of the Autumn, and the poem’s deep sensuality brings us back the Greek philosopher Heraclitus, with his famous call to reality and time, which flows inexorably away from us.

Everything in this rainy Autumn morning is like a dream, according to Kadare and, as the raindrops come down to the window glasses, the lonely character cannot escape the deep longing for the sweetheart living, maybe, a few blocks away.

The full version in standard Albanian is here:

Mall

Ca pika shiu ranë mbi qelq.
Për ty unë befas ndjeva mall.
Jetojmë të dy në një qytet,
Dhe rrallë shihemi sa rrallë.

Edhe m’u duk pak e çuditshme
Si erdh kjo vjeshtë, ky mëngjes.
Qiejt e ngrysur pa lejlekë
Dhe shirat pa ylber në mes.

Dhe thënia e vjetër e Heraklitit
Seç m’u kujtua sot për dreq:
“Të zgjuarit janë bashkë në botë,
Kurse të fjeturit janë veç”.

Në ç’ënderr kemi rënë kaq keq,
Që dot s’po zgjohemi vallë?…
Ca pika shiu ranë mbi qelq
Dhe unë për ty seç ndjeva mall