Tag Archives: Korça

Famous Modern Albanian Painters

Frosina is pleased to acknowledge the work of four great Albanian painters, whose life and work was  mostly placed outside of the country.

diaspora

They are:

1. Ali Rasih Dino [1913 – 1993], originally of Chameria;

2. Lin Delija [1926 – 1994], of Shkodra;

3. Lika Janko [1928 – 2001] of Sofia, Bulgaria, but originally from Gramsh, Albania, and

4. Anastas Arthur Tashko [1901 – 1994], of Korça.

In 2009 the Albanian Postal Services dedicated a special stamp series to this group of great painters, called the Albanian Diaspora Painters, shown in the above image. We will write more about their work in the future.  Stay tuned

Albania 100 Years Ago – 100 vjet më parë – Mars 1914 – Nga Kalendari i Vatrës i Motit 1918

Mars 3, 1914 – Madhështia e Tij, Princi Wied që ka pranuar fronin e Shqipërisê dhe do të mbanjë emrin Mbreti Wilhelm I, i telegrafon kryetarit të Komisionit të Kontrollit se me 7 të këtij muaji do të dalë në Durrës.

Një tejshkrim nga madhori Mustafa Arianiti na lajmëron se sot hyri xhandarmëria jonë në Korçë, e cila iu dorëzua prej oficerit grek kollonelit Kondulis.

Mars 6, 1914 – Në Odriçan oficeri grek fton oficerin shqiptar të vejë të marrë vendin. Po me të qasur xhandarmëria shqiptare, Grekët u hapin zjarrin me të pabesë: Vriten dymbëdhjetë shpirt dhe oficeri Qani plagoset.

Mars 7, 1914 – Madhështit’e Tyre Mbreti Wilheml i Parë dhe Mbretëresha Sofia ardhë në Durrës. Qyteti i tërë ishte në festë. U bë një pritje fort e bukur. Kishin ardhur delegatë prej çdo qyteti dhe prej kollonive jashtë Shqipërisë. Natën u bënë parada me flamur dhe me fenerë. Mbreti në krye të shkallës së Pallatit u jepte të fala botës. Të gjitha shtëpitë ishin ishin zbukuruar me fenerë. Mbreti disa dit me rradhë priti urimet e parësisë së delegacjeve që ardhë edhe prej Matit, Dibrës, Shkodrës, Korçës, Elbasanit, etj.

Mars 10, 1914 – Njëqind xhandarë u nisnë prej Durrësit për në Vlorë që të ndodhen gati të venë në Sarandë kur ta lëshonjë Greku.

At Fan Noli bëri një shërbesë fetare në shesh përpara pallatit për nder të Mbretit. U ndodhë shumë njerëz, po Dhespoti kishte porositur që të mos gjendet asnjë i krishterë vendës.

Mars 13, 1914 – Në xhami të madhe të Durrësit u bë një lutje për Mbretin në të cilën u gjend Madhështia e Tij.

Mars 14, 1914 – Arriu në Durrês Turhan Pasha Përmeti, i thirrur prej Madhështisë së Tij Mbretit.

Mars 15, 1914 – U bë një lutje në Kishën Orthodokse për nder të Mbretit dhe të Mbretëreshës. Madhështitë e Tyre u ndodhën në Kishë me gjithë pasësit.

U formua kabineti: Turhan Pasha Kryeministër dhe Ministër i Punëve të Jashtme; Esat Pasha Ministër i Punëve të Brendshme dhe i Luftës; Myfit Be Libohova i Drejtësisë; Dr. Turtulli i Mësimit; Dr. Adamidi i Financave; Aziz Pashë Vrioni i Bujqësisë; Hasan Be Prishtina i Postës dhe i Telegrafeve; Bib Doda i Punëve Botore. – Po Bib Doda nukë vajti në Durrës.

U bë një lutje në Kishën Katholike të Durrësit për Mbretin.

Mars 22, 1914 – Merret vesh se në anët e Gollobordës njerëzit e Esatit mbajnë prapë frymën fanatike dhe i paskan çuar fjalë Esatit: “Qysh e kishim fjalën?” Esati u paska çuar përgjigje se “Unë prapë n’atë fjalë jam, po pres kohën.”

Mars 26, 1914 – Trubullim në Starovë, lu njerëzit e Esatit, domethënë ata që ishin kryengritur kundër nënpretorit të parë, nuk lirojnë udhën e Korçës. Bëhet goditje në mes tyre dhe xhandarmërisë së Korçës.

 

 

Pages of History 1 – the Birth of the Republic of Korça – December 1916

THE BIRTH OF THE REPUBLIC OF KORÇA

[From American Archives]

 

American archives provide some useful information on the situation in Korça during the First World War.  Curiously, such information comes up within the files of the Bureau of Investigations, which preceded the FBI and which, at the period between 1917-1919, was investigating VATRA, Fan Noli and all Albanian activities in Boston. As we can see from the document below, Korça was under Greek occupation for most of the time between May 1913 till December 1916, when the Autonomous Republic of Korça was proclaimed under the Presidency of the revered national leader Themistokli Gërmenji.

In a report by agent Feri W. Weiss, dated November 6, 1918, this information is found:

Since the first Balkan War, the following governments have been in effect in Korytsa (Korça).

1st.     Until December 1912, the Turkish regime;

2nd.    Until May 1913, the Greek Military Regime;

3d.    Until March 1914, the Greek Civil Regime;

4th.    Until July 1914, the Albanian Regime of Prince Wied;

5th.    Until October 1914, Greek bands;

6th.    Until December 1914, Military regime by Greece;

7th.    Until the end of October 1916, Civil Administration of Greece, Royalists;

8th.    Until November 23, 1916, Civil Administration by Venizelists;

9th     Until December 10, 1916, French Military Authority with Greek Employees;

10th    Since December 10, 1916, Independent Albanian Republic under French Military Protectorate.

The reason that the Albanian Nationalists objected to France was on account of France’s friendship with Greece. When a French officer talked to Sali Butka in order to ask him why he was fighting against the French, the Chief of Guerillas answered him: “France, at the Conference of London, was opposed to my country. She tried to give to Greece most of middle Albania. Austria on the contrary, sustained our rights. That is why we were for Austria.”

Animal Rights in Albania

Stop the killing of stray dogs in Korça…

http://www.geapress.org/randagismo/albania-cani-randagi-uccisi-a-colpi-di-fucile-al-via-la-strage-fotogallery/44248

Albania – Cani randagi uccisi a colpi di fucile – Al via la strage (FOTOGALLERY)

Soluzione randagismo a colpi di fucile come in altri paesi europei – Problemi anche per i randagi ucraini accuditi da Andrea Cisternino.

di redazione | 26 aprile 2013

albaniaGEAPRESS – Korca, cittadina dell’Albania centro meridionale, non molto distante dal confine con la Macedonia e la Grecia.

Secondo quanto denunciato dall’associazione Animal Rights in Albania, il Sindaco della cittadina  avrebbe pagato per l’equivalente di pochi euro, una squadra di cacciatori. Questi sarebbero autorizzati in pieno centro urbano e nelle ore serali, a sparare contro i cani randagi. Per un paio di notti, al via l’uccisione dei randagi. A colpi di fucile e tra le case.

Una ragazza di Korca ha avvisato gli animalisti albanesi che stanno ora lanciando un appello da diffondere con  una petizione. Il Sindaco di Korca deve subito fermare le squadre dei cacciatori. Ieri mattina, alcuni attivisti, si sono recati nella via dove è stato ucciso il povero randagio ripreso nella foto. In terra, nella pavimentazione, c’erano i resti di sangue (vedi fotogallery).

Il Sindaco di Korca, riferiscono ora da Animal Rights, si sente Dio, ed ha deciso così sulla vita e la morte dei cani randagi.

In Albania, come in altri paesi europei, non è la prima volta che la soluzione del randagismo viene data in mano ai cacciatori. Una recente proposta di legge avanzata presso il parlamento ucraino, ad esempio, proponeva per i randagi una sorte di equiparazione alla fauna selvatica. Cacciatori a tutti gli effeti, autorizzati a sparare contro i cani.

Un atteggiamento difficile da contrastare, come dimostrano, tra l’altro, le ultimissime notizie che affluiscono proprio da Kiev. Nuovi cani uccisi ed altri scomparsi all’Idroscalo. Forse una ritorsione contro una volontaria la quale, incontrato in uno studio televisivo l’autore di molte uccisioni,  si è scagliata contro (vedi VIDEO )

© Copyright GeaPress – Tutti i diritti riservati

 

 

Bratko Museum of Oriental Art in Korça in danger

http://www.balkanweb.com/gazetav5/artikull.php?id=131781

 

Muzeu oriental në Korçë, drejt rrënimit

 (Dërguar më: 24/04/13) Enkelejda Skënderasi

Muzeu Oriental “Bratko” në Korçë me objekte artistike orientale, kryesisht japoneze, kineze dhe indiane po shkon drejt rrënimit. Reshjet e këtij dimri sollën rënien e suvasë të jashtme të ndërtesës, ndërsa lagështira ka depërtuar në brendësi, veçanërisht në pjesën e tavanit, duke rrezikuar objektet me vlera të veçanta kulturore. Gjithashtu edhe mbulesat e verandave të kësaj ndërtese kanë lëvizur nga vendi, duke e bërë situatën në fjalë edhe më problematike. Jonilda Trebicka, përgjegjësja e muzeut oriental “Bratko” në Korçë thotë për “Gazetën Shqiptare” se ndërhyrja për restaurimin e këtij objekti, që është jo pak i rëndësishëm për qytetin, është emergjente, me qëllim që ky monument t’i rezistojë degradimit të mëtejshëm. Sipas Trebickës, aktualisht është duke u punuar për të kontaktuar me ambasadat e vendeve orientale apo fondacione të ndryshme, me qëllim sigurimin e fondeve dhe restaurimin e godinës. Ndërtesa në fjalë ka relike të rralla të grumbulluara ndër vite dhe të lëna amanet për Korçën nga shqiptaro-amerikani Gjergji-Dhimitër Mbroja (Bratko), ndërsa aktualisht është në varësi të Qendrës Kulturore “Vangjush Mio”. Kanë qenë pikërisht vitet ’90, kur muzeu i sapondërtuar iu bë dhuratë Bashkisë së Korçës së bashku me 400 reliket e çmuara. Në këtë muze gjithashtu gjenden fotografi të ndryshme që datojnë rreth 200 vjet më parë me rëndësi të madhe historike dhe kulturore jo vetëm për Korçën, por edhe për vizitorë të ndryshëm. Fotografi i njohur shqiptaro-amerikan Dhimitër Mborja pati një karrierë të shkëlqyer në ushtrinë amerikane si dhe në Hollivud.
Muzeu oriental “Bratko” është dëmtuar së tepërmi. Nga se ka ardhur dëmi?
Ka pasur një dimër të ashpër në Korçë, dëbora dhe shiu kanë bërë punën e tyre dhe sigurisht kanë sjellë dëmtime të godinës muzeale, por fatmirësisht jo në dhomën ku ndodhen objektet. Megjithatë ne po punojmë intensivisht për të filluar sa më parë rikonstruksionin e godinës muzeale dhe kthimin e saj në gjendjen e mëparshme.
Cilët do të jenë financuesit e këtij muzeu?
Për momentin ne po përpiqemi të gjejmë kontakte me ambasadat e këtyre vendeve orientale, me qëllim që këto të na ndihmojnë me financimin e restaurimit të godinës, nisur edhe nga interesi që kanë këto, që kultura e tyre të njihet më gjerë. Por gjithashtu po përpiqemi të mbledhim fonde edhe nga fondacione të ndryshme, që ta kthejmë në identitet këtë vlerë të madhe për Korçën.
Cilat janë vlerat e këtij muzeu?
Ka ndoshta shumë pak njerëz që e dinë se në Korçë është hapur 13 vjet më parë një muze me objekte artistike orientale, kryesisht kineze, japoneze, indiane, koreane etj. Janë objekte nga më të ndryshmet, duke filluar nga veshjet e këtyre vendeve pse jo edhe orendi të ndryshme. Natyrisht që mbartin në vetvete dhe vlera të mëdha kulturore dhe historike. Gjithashtu krahas këtyre relikeve në këtë ndërtesë muzeale gjenden edhe fotografi të ndryshme, që u përkasin viteve 1800 dhe janë mjaft të rëndësishme.
Ka pasur më herët ndonjë restaurim të pjesshëm në këtë muze?
Në fakt ky muze është hapur gati 13 vjet më parë, por fatmirësisht nuk ka pasur nevojë për ndërhyrje. Këtë herë dimri i ashpër ndikoi në degradimin e godinës, ndaj është e nevojshme restaurimi i saj. E rëndësishme është që të ndërhyhet në kohë, pasi nëse lihet në këtë gjendje, pasojat sigurisht që do jenë të pariparueshme.
Sa i rëndësishëm është ky muze për Korçën?
Muzeu oriental “Bratko” është shumë i rëndësishëm për qytetarët korçarë dhe për turistë që vijnë nga rrethe të ndryshme apo edhe nga jashtë. Kështu, të gjithë kanë mundësi të njihen me kulturën e vendeve aziatike, vlerat historike dhe fetare të tyre.